Dodana: 9 czerwiec 2006 07:50

Zmodyfikowana: 9 czerwiec 2006 07:50

Nasze Kulinarne Dziedzictwo

11 września odbył się wojewódzki finał konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo". To już V edycja tej imprezy. 

Organizatorem V edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, przy współpracy i dofinansowaniu Funduszu Współpracy. Tegoroczną edycję konkursu patronatem honorowym objął minister rolnictwa i rozwoju wsi. Za oprawę medialną odpowiedzialna była „Jedynka” TVP oraz Pierwszy Program Polskiego Radia.

Etap wojewódzki konkursu organizowany był wzorem lat ubiegłych przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego oraz marszałka województwa podlaskiego, który też objął imprezę honorowym patronatem.

Do tegorocznej edycji konkursu zakwalifikowało się 91 produktów (takich jak: kiełbasy, kartacze, babki ziemniaczane, pierogi, ryby oraz wiele innych), w tym 10 produktów pretendowało do nominacji o nagrodę "Perła 2005".

Jury po degustacji zaprezentowanych produktów dokonało ich oceny (czterech kategorie: produkty pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, inne produkty regionalne oraz napoje) i przyznało nagrody oraz wyróżnienia, które przedstawiają się następująco:

Kategoria produktów i przetworów roślinnych:
I miejsce: KGW Pogorzelec, Halina Krzemińska - za kakory - soczewiaki
II miejsce: Anna Zaręba, KGW Dąbrowa Moczydły - za sękacz
III miejsca: Iwona i Bogusław Mroczkowscy, Piekarnia Puńsk - za chleb razowy "Motules"; Wojciech Kozłowski, Piekarnictwo Łomża - za chleb żytni gruboziarnisty
Wyróżnienia nie przyznano.

Kategoria produktów i przetworów zwierzęcych:
I miejsce: Andrzej Modzelewski, Wola Zambrowska - za kumpię wieprzową
II miejsce: Zrzeszenie Producentów Sera Korycińskiego, Korycin - za ser koryciński "Swojski"
III miejsce: Leszek Jakim, "Smakowita" Sokoły - za bandziuk
Wyróżnienie: Anna Górak, GOK Zbójna - za "gulon z jełowcem"; Dariusz Andrysewicz, EKO - SMAK - za kiełbasę wiejską korycińską

Kategoria napojów:
I miejsce: Halina Pezowicz, Zucielec - za "biebrzniętą" nalewkę
II miejsce: Andrzej Lemański, GOK Zbójna - za nalewkę kurpiowską z "Deptanej"
III miejsce: Agnieszka Korwek, GOK Zbójna - za "psiwo kozicowe"
Wyróznienie: Mirosław Angielczyk, "Dary Natury" Koryciny - za ekologiczny sok brzozowy "Oskoła"


Kategoria produktów mieszanych:

I miejsce: Dżenneta Bogdanowicz, "Tatarska Jurta" Kruszyniany - za pierekaczewnik
II miejsce: Czesława Siehieńczuk, Supraśl - za kiszkę ziemniaczaną
III nagroda: nie przyznano
Wyróżnienie: - Maria Juśkiewicz, Jeleniewo - za kartacze

Ponadto jury nominowało do nagrody "Perła 2005" produkty:
1. Szynka wiejska z komina - Leszek Jakim, "Smakowita" Sokoły
2. Sielawa wędzona "po wigiersku" - Zofia Tarasiewicz, Tartak
3. Ser dojrzewający - Grupa Producentów Produktów Lokalnych z gm. Wiżajny i Rutka Tartak


Na targach Polagra-Farm w Poznaniu tytuł „Perły” zdobył ser z Wiżajn.

 

Tymczasem 11 września w Jurowcach k. Białegostoku odbył się festyn, podczas którego zostali zaprezentowani laureaci etapu wojewódzkiego. Odwiedzający mieli możliwość nabyć produkty regionalne podczas uroczystego kiermaszu. Dodatkowymi atrakcjami były występy zespołów folklorystycznych, konkursy i zabawy. Nie zabrakło sękaczy, serów, wiejskiego chleba, kartaczy oraz innego jadła i napitków.




Ser koryciński „Swojski” zdobywca tytułu PERŁA 2004 

Nagrody PERŁY 2005 , które Krajowa Kapituła Konkursu wyróżniła z produktów nominowanych do prestiżowej nagrody konkursu, otrzymali:

Udziec królewski-magnacki, SUR Łąki Nadburzańskie, woj lubelskie,
Nalewka z aronii, Gospodarstwo Ekologiczne EKO AR, woj. dolnośląskie,
"Smorodina"- nalewka z czarnej porzeczki, Zofia Klekocka, woj. dolnośląskie,
Chrzan po staropolsku, Kazimierz Cieśla, woj. łódzkie,
Sery podpuszczkowe, Honorata Cieślak, woj. mazowieckie,
Krupniok śląski, GS "SCh" Zbrosławice, Sylwester Kowalski, woj. śląskie,
Żymlok, Krystyna Linek, woj. opolskie,
Ser dojrzewający, Gr. Prod. Produktów Lokalnych z gm. Wiżajny i Rutka Tartak, woj. podlaskie,
Fasola "Piękny Jaś" tyczny, Janina Molek, woj. małopolskie,
Bundz, Kazimierz Furczoń, woj. małopolskie,
Suszona Śliwka Szydłowska, Stowarzyszenie Producentów Owoców "Dobry Sad", woj. świętokrzyskie,
Ogórek Kołobrzeski, Elżbieta Kuczma, woj. zachodniopomorskie,
Chleb Borowiacki od Heleny, Helena Pałkowska, woj. kujawsko-pomorskie,
Kremowe malene (mus truskawkowy), Gabriela Blok, woj. pomorskie,
Gomółki z białego sera, Towarzystwo Krzewienia Kultury Regionalnej w Boguchwale, woj. podkarpackie,
Szynka ciastem okładana, Bernadetta Kruszyńska, woj. warmińsko-mazurskie,
Olej rydzowy, Krystyna i Jerzy Just, woj. wielkopolskie,
Andrut Kaliski, Lokalna Organizacja Turystyczna Ziemi Kaliskiej, woj wielkopolskie.

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook